Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Ανασκόπηση 2008


Κείμενο: Χρήστος Κατρούτσος

Είναι ευκαιρία με το τέλος της χρονιάς να κάνουμε μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά επιτεύγματα της επιστήμης το 2008. Για μια ακόμη φορά έγιναν εξαιρετικά άλματα σε διάφορους τομείς. Το επιστημονικό περιοδικό “ Science” απέδωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε δυο ερευνητικές ομάδες, μια από την Ιαπωνία και μια από τις ΗΠΑ, που παρήγαγαν με αναπρογραμματισμό των κυττάρων νέες κυτταρικές σειρές. Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει σε ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 1. Για το 2009 προβλέπεται ότι η οξίνιση των ωκεανών, η ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς και η νευροεπιστήμη θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Να σημειωθεί, πως για πρώτη φορά φέτος παρατηρήθηκαν άμεσα εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα, βρέθηκε μια νέα οικογένεια υπεραγώγιμων υλικών που μεταφέρουν ρεύμα χωρίς αντίσταση ενώ νέα γονίδια βρέθηκαν που σχετίζονται με τον καρκίνο. Επίσης, το περιοδικό ΤΙΜΕ εκτίμησε ως σημαντικότερα επιτεύγματα τα κάτωθι:

1. η έναρξη λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων CERN.




2. η προσγείωση του σκάφους «Φοίνιξ» της ΝΑΣΑ στο βόρειο πόλοι του Άρη, προσκομίζοντας στοιχεία για το υγρό παρελθόν το πλανήτη.





3. η εφεύρεση ενός νέου βακτηρίου από τον γενετιστή Craig Venter , έναν από του δύο που παλιότερα αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο γονιδίωμα.



4. η τρίτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο διάστημα.



5. η παρουσίαση στοιχείων από την Wildlife ότι ο άγριοι γορίλλες είναι διπλάσιοι από ότι νομιζόταν



6. η ανακάλυψη αρκετών εξωπλανητών από τον Michael Mayor.



7. η ανακοίνωση ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ότι εφεύραν ένα μανδύα αορατότητας με νάνο-υλικά το οποίο κάνει ένα αντικείμενο αόρατο.



8. η αποκατάσταση από τον βιοχημικό Στέφαν Σούστερ του 80% του γονιδιώματος ενός μαμούθ.



9. η εκτίμηση από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ότι ένας μόνο στους τέσσερις ενηλίκους στις ΗΠΑ μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει τα επιστημονικά άρθρα σε μια εφημερίδα.




10. η ανακάλυψη στη Γερμανία της παλαιότερης «πυρηνικής» οικογένειας στο κόσμο, σε τάφο ηλικίας 4.600 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου